Class 4 English Compilation Model Activity Task

Class 4 English Compilation Model Activity Task

1. Read the following passage and answer the questions given below: 

Gogol could now see the actual process of Bengali cooking. He felt a new interest in Bengali food. He ate a hearty lunch of rice and rohu curry. Then there were rosogollas and sweet curd. In the evening the children sat around Grandma and heard stories. Gogol enjoyed eating peyajis— onion pakoras; a favourite Bengali snack.

A. Fill in the chart with information from the passage : 

Ans:

Food at lunch

Food in the evening

(i) Rice

peyajis— onion pakoras

(ii) Rohy curry

 

(iii) Rosogollas

 

(iv) Sweet curd

 

B. Answer the following questions:

(i) Why did Gogol feel interested in Bengali food? 

Ans: Gogol could see the actual process of Bengali cooking. so, he felt interested in Bengali food.

(ii) What did the children do in the evening? 

Ans: In the evening the children sat around Grandma and heard stories. Gogol enjoyed eating peyajis or onion pakoras.

2. Read the following passage and answer the questions given below: 

India was in the clutches of the British for more than two hundred years. They were very cruel. The Indians did not like them. People fought for the freedom of their motherland. They did not hesitate to follow leaders like Netaji Subhash Chandra Bose and Mahatma Gandhi. The Indians loved their motherland dearly. They chased them out of the country. India got freedom on 15th August, 1947. This day is observed as the Independence Day of India. We hoist the national flag and sing our National Anthem “Jana-GanaMana” on that day. “Jana-Gana-Mana” was written by Rabindranath Nath Tagore.

Underline the correct answer from the given alternatives:

(i) The British ruled over India for 

(a) 200 years 

(b) over 200 years 

(c) 300 years 

(d) over 300 years

(ii) India became free on 

(a) 15th August 1947 

(b) 15th August 1941 

(c) 15th August 1974 

(d) 15th August 1997

(iii) Our National Anthem was written by 

(a) Subhash Chandra Bose 

(b) Mahatma Gandhi 

(c) Rabindranath Nath Tagore 

(d) Nazrul Islam

3. Select the Masculine Gender, Feminine Gender, Neuter Gender and Common Gender in the following sentences and put them in correct columns:

i) Suriya is my sister. 

ii) Riju and Sumit are friends. 

iii) Rocky is a dog. 

iv) There is a clock on the wall.

Ans:

Masculine Gender

Feminine Gender

Neuter Gender

Common Gender

Dog

Sister

WallClock

Friends

4. Fill in the blanks with Present Continuous Tense forms the Verbs given in brackets :

a) The girl ____________ (sing). 

Ans: The girl is signing.

b) They ____________ (play). 

Ans: They are playing.

c) The students ____________ (write). 

Ans: The students are writing.

d) He ____________ (read). 

Ans: He is reading.

5. Make sentences with the following words:

i) delighted: 

Ans: I am very delighted to see the fair.

ii) various: 

Ans: There are various types of flower plans in our garden.

iii) prospect: 

Ans: I prospect your arrival.

iv) gazed: 

Ans: That unknown person gazed at me.

Class 4 English Compilation Model Activity Task

6. Who am I?

6. Who am I?

a) I have a huge body. I have a trunk. My cry is called trumpet. _______________________ . 

Ans: I have a huge body. I have a trunk. My cry is called trumpet. I am an elephant.

b) I can fly. I hoot. I come out in the night. _______________________ . 

Ans: I can fly. I hoot. I come out in the night. I am an owl.

c) I eat grass. I bleat. I give milk. _________________________ . 

Ans: I eat grass. I bleat. I give milk. I am a goat.

7. Choose the appropriate adverbs from the brackets and complete sentences :

a) The girl speaks __________ (politely/attentively). 

Ans: The girl speaks politely.

b) He is __________ (completely/bravely) safe now. 

Ans: He is completely safe now

c) I sing __________ (twice/daily) 

Ans: I sing daily.

8. How do you spend your day at home? Write five sentences about it.

Ans: I get up at 6:00 a.m. in the morning and brush my teeth and wash my mouth. Then I take my breakfast and study for 1 hour. After that, I play at home for some time. Next, I take my bath and have my lunch cooked by my mom. In the afternoon I play for some time and in the evening I study for 1 hour. Finally, at 9:00 p.m. I take my dinner and go to bed.

 

Class 8 Model Activity Task

Compilation October New

নীচের বিষয় গুলিতে Click করে নতুন মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক গুলি লিখে নিতে পারবে

বাংলা

অংক

ইংরেজী

পরিবেশ ও বিজ্ঞান

স্বাস্থ্য ও শরীর শিক্ষা

ইতিহাস

ভূগোল


Leave a Comment